A mund të jetë një nënshkrim diçka? Çfarë mund të përdorni si nënshkrim

Përgjatë historisë, nënshkrimi i një personi ka qenë një formë personale thelbësore e identifikimit dhe provë e pajtimit të atij personi me përmbajtjen e një dokumenti. Shpesh përbëhej nga një emër i plotë i shkruar ose inicialet ose një "X" e thjeshtë. Me kalimin e kohës, njerëzit kanë zhvilluar mënyra unike dhe personale të nënshkrimit të dokumenteve për të vërtetuar identitetin e tyre.

A mund të jetë një nënshkrim diçka? Çfarë mund të përdorni si nënshkrim

Në këtë artikull, ne do t'ju ndihmojmë të zgjidhni situatën "Unë nuk kam një nënshkrim" me një aplikacion të veçantë dhe t'u përgjigjemi pyetjeve tuaja si "A mund të jetë një nënshkrim diçka?", "A mund të përdoren inicialet si nënshkrim?" dhe të tjerët.

Tabela e përmbajtjes

Aplikacioni 7ID: Krijoni dhe ruani nënshkrimin tuaj në telefonin tuaj!

Aplikacioni 7ID: Zgjidhni foton burimore të nënshkrimit
Aplikacioni 7ID: Merrni imazhin e rezultatit të nënshkrimit elektronik në sekonda
Aplikacioni 7ID: Mbani nënshkrimet tuaja elektronike në një aplikacion

Zbuloni aplikacionin përfundimtar të nënshkrimit elektronik - 7ID. Ky aplikacion përfshin një veçori falas të nënshkrimit elektronik të krijuar për të gjeneruar nënshkrime dixhitale të nevojshme për dokumente të ndryshme zyrtare.

Mjeti 7ID e-Signature e konverton me profesionalizëm nënshkrimin tuaj manual në një skedar JPEG me shkallëzim të duhur dhe të errët. Mund ta ruani këtë imazh të krijuar nga 7ID dhe ta përdorni si nënshkrimin tuaj dixhital.

Procesi i krijimit të një nënshkrimi dixhital me 7ID është i thjeshtë:

(*) Filloni duke nënshkruar emrin tuaj në një fletë të bardhë të thjeshtë. (*) Hapni aplikacionin 7ID, lundroni te seksioni "Nënshkrimet" dhe zgjidhni "Nënshkrimi i ri". (*) Përdorni kamerën e integruar të 7ID për të bërë një fotografi të nënshkrimit tuaj. (*) Zgjidhni llojin e duhur të dokumentit që kërkon një nënshkrim dixhital. Aplikacioni 7ID e transformon menjëherë imazhin e kapur në një skedar që plotëson kërkesat e specifikuara të dokumentit. (*) Ruani skedarin e nënshkruar në mënyrë dixhitale në pajisjen tuaj celulare ose transferojeni drejtpërdrejt nga aplikacioni në kompjuterin tuaj.

Nënshkrimi tradicional

Një nënshkrim tradicional është praktika e gjatë e nënshkrimit fizik të një dokumenti me një stilolaps ose instrument të ngjashëm shkrimi. Ai kërkon që personi që nënshkruan të jetë i pranishëm personalisht ose të përfaqësohet nga një përfaqësues.

Ndërsa ofron një ndjenjë formaliteti dhe rëndësie historike, veçanërisht kur i bashkëngjitet kontratave ose marrëveshjeve të rëndësishme, kjo metodë mund të marrë kohë dhe të papërshtatshme, pasi çdo dokument duhet të nënshkruhet individualisht. Përveç kësaj, nënshkrimet tradicionale mund të sjellin rreziqe të tilla si falsifikim ose manipulim dokumentesh, pasi nënshkrimet fizike janë relativisht të lehta për t'u manipuluar.

Epoka Dixhitale dhe Nënshkrimet

Me ardhjen e epokës dixhitale, koncepti i nënshkrimeve ka evoluar ndjeshëm. Tani, ne kemi nënshkrime dixhitale, të cilat janë shfaqur si një zëvendësim i sigurt, efikas dhe miqësor ndaj mjedisit për nënshkrimet tradicionale me stilolaps dhe letër. Të barabartë në statusin ligjor me homologët e tyre të shkruar me dorë në shumë juridiksione, nënshkrimet dixhitale ofrojnë disa përparësi:

(*) Siguri e fortë: Ata shtojnë një shtresë shtesë sigurie sepse janë të vështira për t'u dublikuar ose ngatërruar. (*) Efikasitet më i madh: Procesi i nënshkrimit dhe verifikimit të dokumenteve është më i shpejtë dhe eliminon nevojën për dokumente fizike. (*) Vlefshmëria ligjore: Në shumë juridiksione, nënshkrimet dixhitale kanë të njëjtën njohje ligjore si nënshkrimet tradicionale. (*) Miqësore ndaj mjedisit: Duke reduktuar nevojën për letër, nënshkrimet dixhitale luajnë një rol të vogël, por të rëndësishëm në mbrojtjen e mjedisit.

A duhet që nënshkrimi juaj ligjor të jetë emri juaj i plotë?

Perceptimi i zakonshëm mund të jetë se një nënshkrim ligjor duhet të jetë një kopje e emrit tuaj të plotë. Në realitet, kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë. Tradicionalisht, njerëzit shpesh nënshkruajnë emrin e tyre të plotë, por për sa kohë që nënshkrimi juaj ju identifikon në mënyrë unike dhe ju e njihni atë si tuajin, ai mund të jetë ligjërisht i vlefshëm.

Prandaj, përgjigjet për pyetjet tuaja si "A duhet të jetë një nënshkrim emri juaj i plotë?" — Jo, nënshkrimi juaj nuk duhet të jetë emri juaj i plotë; dhe "A mund të përdor inicialet e mia si nënshkrim?" - Po ti mundesh. Çelësi është qëndrueshmëria. Nëse nënshkruani me një shenjë të veçantë në mënyrë të vazhdueshme në të gjitha dokumentet tuaja, nënshkrimi juaj do të jetë ligjërisht i detyrueshëm.

A mund të jetë nënshkrimi juaj pseudonimi juaj?

Kur diskutohet për nënshkrimet dhe ligjshmërinë e tyre, një pyetje e zakonshme është, "A mund të jetë nënshkrimi im pseudonimi im?" Përgjigja e thjeshtë është po, teknikisht. Ju mund ta përdorni atë për sa kohë që përdorni vazhdimisht pseudonimin tuaj si nënshkrim dhe e njihni atë që përfaqëson identitetin tuaj.

Megjithatë, mund të ketë zgjedhje më të mira sesa përdorimi i pseudonimit tuaj në dokumentet ligjore. Kjo nuk do të thotë se pseudonimet nuk mund të shërbejnë si nënshkrime, por ato mund të shkaktojnë konfuzion ose komplikime, veçanërisht në dokumentet bankare ose ligjore.

A duhet të jetë një Nënshkrim në Cursive?

Ndërsa është e vërtetë që shumica e njerëzve zgjedhin të regjistrohen në kursiv për rrjedhshmërinë dhe stilin e tij, nënshkrimi juaj nuk duhet të jetë në kursive. Ligjërisht, nënshkrimi i një personi mund të jetë në çdo font, madhësi ose stil që ata preferojnë, për sa kohë që është i qëndrueshëm dhe unik për ta.

Opsione të tjera të nënshkrimeve jokonvencionale

Opsionet jokonvencionale të nënshkrimit shkojnë përtej nënshkrimit tradicional të shkruar me dorë për t'u dhënë individëve mënyra më unike për të identifikuar veten:

(*) Ndër opsionet jo standarde është përdorimi i një marke ose simboli dallues për nënshkrim. Për shembull, mund të përdorni një shkarravitje të dizajnuar me kujdes, një sekuencë numerike ose edhe një goditje unike artistike. (*) Një nënshkrim tjetër jokonvencional është një frazë ose fjalë unike që ju bie në sy. (*) Dhe me përparimet dixhitale, identifikuesit biometrikë si shenjat e gishtërinjve, njohja e fytyrës, njohja e zërit ose skanimet e retinës po bëhen gjithnjë e më të njohura.

Ju lutemi vini re se përdorimi i nënshkrimeve jokonvencionale duhet të bëhet me kujdes dhe zakonisht është i përshtatshëm për mjedise joformale. Për dokumentet zyrtare, zyrtare ose ligjore, është e rëndësishme të kuptoni kërkesat ose pranueshmërinë e këtyre nënshkrimeve jokonvencionale për të shmangur çështjet e vlefshmërisë.

Nënshkrimet në kultura të ndryshme

Nënshkrimet, konotacionet e tyre dhe metodat e tyre ndryshojnë nga kultura në kulturë. Ndërsa një nënshkrim me shkrim është forma standarde e vërtetimit të një dokumenti në disa kultura, ky nuk është rasti kudo. Në Japoni, për shembull, një vulë personale e njohur si "hanko" ose "inkan" përdoret në vend të një nënshkrimi. Këto vula janë thellësisht personale dhe unike për çdo individ, njësoj si nënshkrimet në kulturat perëndimore.

Në kultura të caktuara fisnore, një simbol ose emblemë diskrete që përfaqëson individin ose prejardhjen përdoret në vend të një nënshkrimi tradicional të shkruar me dorë. Ndërkohë, në pjesë të Lindjes së Mesme dhe Azisë Jugore, gjurmët e gishtave të gishtave zakonisht përdoren si nënshkrime në dokumente zyrtare, veçanërisht për ata që janë analfabetë.

Opsionet e nënshkrimit biometrik

Me përparimin e teknologjisë, nënshkrimet biometrike janë shfaqur si një opsion i besueshëm për vërtetimin. Një nënshkrim biometrik bazohet në matjet biologjike unike për një individ, të tilla si shenjat e gishtërinjve, njohja e fytyrës, modelet e retinës, apo edhe njohja e zërit:

(*) Gjurmët e gishtërinjve janë përdorur si një formë nënshkrimi prej vitesh, veçanërisht në rastet kur individët mund të mos kenë njohuri të mjaftueshme për të krijuar një nënshkrim tradicional. Megjithatë, me telefonat inteligjentë dhe tabletët, ato janë bërë edhe më të përhapura. (*) Njohja e fytyrës si një formë nënshkrimi është relativisht e fundit dhe përdoret në teknologji që variojnë nga siguria e smartfonëve deri te kontrolli i pasaportave në aeroporte. (*) Skanimet e retinës dhe irisit ofrojnë një opsion tjetër të sigurisë së lartë për vërtetimin e identitetit, por pajisjet e sofistikuara të kërkuara do të thotë se ato përdoren kryesisht në situata të specializuara dhe me rrezik të lartë.

E ardhmja e nënshkrimeve

Ndërsa teknologjia vazhdon të përparojë, ne mund të presim vetëm që ideja e "nënshkrimeve" të vazhdojë të evoluojë. Biometria, në veçanti, është një fushë që do të rritet në mënyrë eksponenciale.

Inteligjenca artificiale (AI) është një tjetër mjet që formëson të ardhmen e nënshkrimeve. Teknologjitë e AI, të tilla si algoritmet e mësimit të makinerive, mund të njohin modele për të vërtetuar nënshkrimet dixhitale, për të rritur sigurinë dhe për të zvogëluar falsifikimin e mundshëm. Biometrika e kombinuar me AI madje mund të çojë në nënshkrime të bazuara në karakteristika unike, të tilla si modelet e rrahjeve të zemrës ose ADN-ja.

Blockchain, teknologjia që qëndron pas kriptomonedhave, gjithashtu mund të revolucionarizojë nënshkrimet. Ai ka potencialin për të krijuar nënshkrime të sigurta dixhitale që janë pothuajse të pamundura për t'u falsifikuar, duke siguruar një regjistrim të pandryshueshëm të origjinalitetit të çdo nënshkrimi.

Me shfaqjen e këtyre teknologjive, nënshkrimet tradicionale në letër përfundimisht mund të bëhen të vjetëruara. Megjithatë, vetë koncepti i nënshkrimeve nuk ka gjasa të qëndrojë. Në vend të kësaj, është një zhvendosje nga stilolapsi në letër tradicionale në mjetet dixhitale dhe biometrike.

Si përfundim, nëse nënshkrimi juaj është emri juaj i plotë, një pseudonim, një shkarravitje ose një biometrike, ai i shërben të njëjtit qëllim thelbësor: të vërtetojë identitetin tuaj dhe të vërtetojë pëlqimin tuaj. Por rregulli gjithëpërfshirës mbetet: qëndrueshmëria dhe unike e metodës suaj të zgjedhur do të përcaktojë pranimin e saj si nënshkrimin tuaj.

Krijoni dhe ruani nënshkrimin tuaj unik në telefonin tuaj me aplikacionin 7ID!

Lexo më shumë:

Si të krijoni nënshkrim elektronik me aplikacionin 7ID (falas)
Si të krijoni nënshkrim elektronik me aplikacionin 7ID (falas)
Lexo artikullin
Aplikacioni i fotografisë së pasaportës dhe identitetit të Polonisë
Aplikacioni i fotografisë së pasaportës dhe identitetit të Polonisë
Lexo artikullin
Si të bëni një nënshkrim të lezetshëm: Këshilla të dobishme
Si të bëni një nënshkrim të lezetshëm: Këshilla të dobishme
Lexo artikullin

Shkarkoni 7ID falas

Shkarkoni 7ID nga Apple App Store Shkarkoni 7ID nga Google Play
Këto kode QR u krijuan nga vetë aplikacioni 7ID
Shkarkoni 7ID nga Apple App Store
Shkarkoni 7ID nga Google Play